петък, 12 септември 2014 г.

За важността на изборът на вътрешни врати за вашият дом

Врати!Те са неделим елемент от архитектурата на дома.Първите рисунки на врати, подобни на днешният им вид са още от древен Египет.И още от онези далечни епохи функцията, която вратите изпълняват е една – а именно да отделят едно помещение от друго, да подсигуряват, както визуална, така и шумо и топлоизолираност на помещенията. Разбира се в днешни дни е постигнато по-голямо качество на уплътняването, заключването, пантите. Промените са и по отношение на дизайна, естествено.Но нека не изпадаме в исторически детайли, а до ви кажем на кратко за какво е особено важно да внимавате когато решите да сменяте жилищните си врати! Ако вратите у вас не се затварят плътно, ако потропват при всеки порив на въздушните течения, ако скърцат, ако са потъмнели или пък просто сте решили да ги сменяте, за да освежите интериора, то първо Ви препоръчваме да прочетете следващите няколко реда, с цел да се предпазите от грешки при покупка на врати. Съвременните вътрешни врати се изработват основно от три вида материал:

1/Алуминий
2/Дърво
3/МДФ

Тенденцията в последно време е масовото ползване на мдф вратите, заради най-оптималното съотношение цена,качество и практичност към цената.Ето защо в тази статия ще обърнем внимание именно на този вид врати. Понятието мдф врати всъщност е доста широко.

Ползва се да именува три типа материал:
1/ПДЧ – пресовани дървени частици. Стара технология за слепване на отпадъчни дървени частици.Най-некачествен и неуместен за врати
2/МДФ – medium density fiberboard В превод означава дървесно-влакнести плоскости със средна плътност. По-плътни от ПДЧ, но ние бихме препоръчали следващият мятериал.
3/ ХДФ –high density fiberboard Превод – влакнести плоскости с висока плътност. Това определено е най-уместният избор що се отнася до материал за вътрешни врати: висока плътност, висока издръжливост на влага и температурни разлики, по-голям коефициент изолираност на шум и температура. На кратко – когато влезете в някой шоурум за врати попитайте дали вратите са мдф или хдф. Друг важен критерии при избор на врати: избягвайте да купувате врати с хартиено покритие! Препоръчваме покритие от пвц фолио или естествен фурнир, защото са по-износоустойчиви в сравнение с крехкият хартиен слой. От тук на сетне оставяме вашият естетически усет на домашен дизайнер да реши коя врата е подходяща, но само след като получите отговор дали предлаганите от консултанта врати са ХДФ и дали покритието не е хартиено! Успех в изборът и… със здраве да се ползват избраните врати!

0 коментара:

Публикуване на коментар