вторник, 18 август 2015 г.

Какви материали са ни нужни за сглобяването на мебели?

Ако планирате редизайн на дома си и замяна на старите мебели с нови, то е препоръчително да обмислите всичко, което ще ви е нужно преди да се заемете с това. На първо място, вие ли ще сглобявате мебелите си? Доста хора предпочитат сами да извършат тази дейност, особено тези с ограничен бюджет, тъй като подобна услуга за някои е доста скъпа. Поради тази причина е препоръчително предварително да се подготвите откъм нужни материали и инструменти. В тази статия ще обърнем внимание основно на нужните материали, които са нужни при сглобяването на мебели. Първо е важно да се уточни какво точно ще се сглобява, защото в зависимост от това могат да бъдат необходими различни материали. Нека вземем за пример няколко често използвани мебели.

1. Кухненска маса
Изборът на кухненски маси е доста обширен и откъм съставен материал, и откъм функции. Затова ще вземем за пример популярен избор - дървена кухненска маса като ще се спрем основно начина на сглобяване и съставни части, отколкото на декорацията. При дървената маса, обикновено има четири крака и плот, а ако е разтегателна и допълнителен плот с механизъм. Всички тези елементи съвсем логично са включени в комплекта за сглобяване, който ще получите от магазина за мебели. Използват се крепежни елементи за закрепване на краката към плота, а също така и закрепващи елементи пригодени за разтегателният механизъм (ако има такъв). За допълнителна здравина би могло да се използва и лепило за дърво. В някои случаи по-евтините маси са "по-паянтови" или казано по-просто, по конструкция са не добре закрепени, поради което се разклащат при подпиране на тях или местени и други подобни. В този случай можете да закупите допълнителни крепежни елементи и ъгли, които да използвате за заздравяване на вашата маса. Те се поставят отдолната страна, в ъгъла между плота и крака на кухненската маса.

2. Гардероб
В този пример ще използваме конструкция на семпъл 3-крилен гардероб Той се състои обикновено от няколко елемента - две врати за общ шкаф и една врата за единичен шкаф с рафтове. Включени са 2 странични плоскости, които играят ролята на странични стени и една междинна, разделяща по-широкият шкаф от по-тесния - този с рафтовете. В комплекта обикновено са включени 3 врати (плоскости) и 3 дръжки за тях, както и няколко рафта (3-4 обикновено) и крепежни елементи за позиционирането им. В комплекта от мебелният магазин би следвало да са включени и закрепващи елементи за цялата конструкция, които се състоят главно от резбообразни елементи, които се закрепват с помощта на отверка и дюбели. В комплекта обикновено се включват и помощни материали като лепило С200 за дърво и шестостен за по-специфичните резбообразни крепежни елементи.

3. Секция
Съдържанието, крепежните елементи и помощните материали при този вид мебел са сходни като при гардероба с опцията, че тук има повече материали за закрепване и е "по-разчупено". Самостоятелното сглобяване на мебели не е толкова трудно и би поевтинило като цяло работата по смяната на стари мебели с нови, но ако считате, че няма да се справите, по-добре е да се доверите на професионалист, който да свърши работата вместо вас.

0 коментара:

Публикуване на коментар